Biserica Alba

Biserica Alba, impresionant monument arhitectonic în spatiul istoric, bisericesc şi cultural al oraşului Bucureşti, a fost refacuta radical în anul 1827, de marele clucer Nicolae Traznea, om de încredere al domnitorului Grigore Ghica şi cu functii administrative importante la Curtea Domneasca a tarii Româneşti, pe temelia unei biserici mai vechi (avariata de cutremure), ridicata la începutul sec. al XVIII-lea (probabil  în jurul anului 1700), de catre Vişa Jupâneasa din Bajeşti – împreuna cu familia preotului Neagu Dârvaş. Numele de “Biserica Alba” s-a statornicit dupa 1800. La 1802 biserica mai avea chilii împrejur, care au fost darâmate în 1866.

Pictura bisericii a fost realizata în tehnica ulei, în anul 1873, de renumitul pictor Gheorghe Tattarascu. De la construirea bisericii şi pâna la aceasta data, biserica nu a avut pictura, fiind zugravita în alb, de unde şi denumirea de Biserica Alba. Pictura a fost curatata şi refacuta în 1925, 1927, 1949. În 1961 a fost restaurata de pictorii Avachian Arutino şi Valentin Höeflich, în 1978 de pictorii S. Angelescu, V. Grimalschi, M. Lazarescu şi O. Boldura, apoi în 1988 din nou spalata de Paul Radulescu.
În biserica exista cel puțin doua icoane de valoare artistica certa (Mântuitorul și Maica Domnului) pictate de Gheorghe Tattarescu, care se afla în pronaos, la intrarea în biserica, în partea dreapta și stânga a acesteia.

Catapeteasma este o capodopera a sculpturii în lemn, cu o ornamentatie florala impresionanta. Icoanele de pe catapeteasma sunt pictate tot de Gheorghe Tattarescu.

Adresa: Calea Victoriei Nr. 110, Sector 1, Bucuresti

Sursa: Website Biserica Alba

Leave a Reply

(will not be published)