Biserica Domnita Balasa

Biserica Domnita Balasa din Bucuresti a fost construita in anii 1881 – 1885, în stil neoromantic si neobizantin dupa planurile de arhitectura întocmite de Alexandru. Are un plan în forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului.

Numele bisericii provine de la prima biserica ridicata pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorita fiind de Domnita Balasa si de sotul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Aceasta prima biserica fost demolata în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatra comemorativa.

În 1750, Domnita Balasa a înaltat alaturi de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserica, cu hramul Înaltarea Domnului, lânga care a înfiintat o scoala si un azil de batrâni. Cladirea bisericii, subrezita de cutermurul 1838, a fost demolata.

Între 1838-1842, pe acelasi loc, s-a construit o a treia biserica cu acelasi hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost cladita era expus inundatiilor Dâmbovitei, aceasta biserica s-a degradat repede, astfel ca, dupa numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolata în 1881. S-a pastrat doar pisania acestui lacas, prinsa în zisul actualei biserici.

Biserica existenta în prezent a fost zidita în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României si a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu si T. Vacarescu.

Adresa: Str. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Nr. 60, Sector 4, Bucuresti

Sursa: Wikipedia

Leave a Reply

(will not be published)