Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa, construita in stil brancovenesc, in centrul orasului Bucuresti. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.

Numele Stavropoleos este forma romaneasca a cuvantului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orasul Crucii”.Biserica a fost inalțata in 1724, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țarii Romanesti, 1719-1730), de catre arhimandritul Ioanichie Stratonikeas.

In curtea hanului sau, Ioanichie a zidit biserica si o manastire, susținuta economic din veniturile de la han (o situație frecvent intalnita in epoca). in 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al Cariei. Manastirea pe care a construit-o poarta de atunci numele Stavropoleos, dupa numele vechiului scaun.

in prezent din vechea manastire nu a mai ramas decat biserica, alaturi de care exista o construcție de la inceputul secolului al XX-lea, care adaposteste o biblioteca, o sala de conferințe si o colecție de icoane vechi (inceputul sec. al XVIII-lea) si obiecte de cult, precum si fragmente de fresca recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist. Cladirea cea noua a fost construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu.

Adresa: Str. Stavropoleos, Nr. 4, Sector 3, Bucuresti

Sursa: Wikipedia

Leave a Reply

(will not be published)