Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este unul din puținele hanuri vechi care mai există din centrul Bucureștiului. A fost construit în anul 1833 de către Anastasie Hagi Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici, pe strada Lipscani.

Hanul cu tei era cunoscut și sub numele de Hanul de pe Ulița cea mare a Marchitanilor. Este singurul han istoric din București care și-a păstrat forma de origine. La intrarea de pe strada Blănari se pot încă vedea „sigiliul” primilor proprietari („A.P.” și „S.P.”). Fiecare proprietar avea 14 magazine, situate în partea de sus a pivnițelor cu boltă. Doar trotuarul și camera gardianului erau proprietate comună. Negustori importanți ai vremii respective au locuit în acest han, printre care și Constantin Anastasiu, care a înființat magazinul „La Vulturul de Mare cu Peștele în Ghiare”, clădire care încă există, fiind transformată într-o bancă, aproape de magazinul Cocor.

Astăzi, fostul han este un loc unde se organizează diverse galerii de artă, iar în pivniță a fost deschis un bar. Porțile sale de fier bogat ornamentate oferă acces atât de pe strada Lipscani, cât și de pe Blănari. De asemenea, fațada de sticlă hanului este tipică Țării Românești.

Adresa: Str. Lipscani Nr. 63 – 65, Sector 3, Bucureşti

Sursa: Wikipedia

Leave a Reply

(will not be published)