Institutul de Istoria Artei

Contact:

Adresa: Calea Victoriei nr. 196, Sector 1, Bucureşti
Telefon / Fax: 021 314.40.70
Email: istartro@yahoo.com
Website: http://www.istoria-artei.ro

Institutul de Istoria Artei a fost creat împreună cu alte institute de cercetare în urma unui decret al Consiliului de Miniştri care trecea Academia Română sub tutela statului (decret publicat în Monitorul Oficial nr. 132 bis din 9 iunie 1948).

Institutul de Istoria Artei a fost găzduit iniţial în fostul palat regal, devenit Muzeul de Artă al R.P.R., apoi într-un imobil aflat lângă palatul C.E.C. Din anul 1967 institutul funcţionează în Casa Dissescu, situată pe Calea Victoriei nr. 196 la intersecţia cu strada Gheorghe Manu.

Construită în jurul anului 1860, clădirea ajunge câteva decenii mai târziu în posesia lui Constantin Dissescu (1854-1932), jurist eminent, profesor de drept şi om politic.

Casa Dissescu, figurează pe Lista monumentelor istorice si se remarcă prin eleganţa liniei, proporţiile armonioase, ornamentaţia de inspiraţie brâncovenească. Loggile de pe cele două faţade, cu coloane şi balustrade din piatră bogat sculptată, îi conferă o notă distinctivă. Spaţiile interioare, care păstrează încă elemente din decoraţia imaginată de Grigore Cerchez, adăpostesc patrimoniul institutului: o bibliotecă de artă unică în ţară, arhive documentare, o colecţie valoroasă de artă plastică provenind din donaţiile făcute de profesorul Oprescu, de inginerul Gheorghe Balş şi de familia Busuioceanu.

Leave a Reply

(will not be published)