Palatul de Justitie

Palatul de Justiție a fost construit între anii 1890–1895 dupa planurile arhitecților Albert Ballu (același arhitect care a conceput Palatul de Justiție din Charleroi, Belgia) și Ion Mincu, care a condus și lucrarile de construcție și a desenat și schițele decorațiunilor interioare, respectiv plafoane, pardoseli, balustrade, scari, mobilier.Piatra de temelie a cladirii a fost pusa de regele Carol I al României personal, pe 7 octombrie 1890.[3] Martorii evenimentului relateaza ca ceremonia s-a desfașurat dupa tipicul vremii: Regele a semnat actul de fundație pe pergament, l-a pecetluit cu pecetea regala, dupa care regele, care purta un șorț alb, cu ciucuri de aur, a depus pergamentul în fundație și a pus prima caramida.

În interiorul palatului exista o Sala a pașilor pierduți, întocmai ca în Palatul Universitații din Iași. Impunatoarea „Sala a pașilor pierduți” numita și „Sala orologiului”, ocupa un sfert din cei aproape 13.000 de metri patrați, cât reprezinta suprafața cladirii la sol. Denumirea de „Sala orologiului” provine de faptul ca în acest spațiu era montat un orologiu menit sa masoare „cursul proceselor”.

Exteriorul cladirii are influențe urbane, iar corpul central este construit într-un stil al Renașterii franceze. Partea centrala a fațadei este puțin decroșata și marcata de șase pilaștri puternici. Sub bolțile construcției, deasupra intrarii principale, sunt amplasate șase statui alegorice, care semnifica (de la stânga la dreapta): Atenția, Vigoarea, Legea, Justiția, Elocința și Adevarul, sculptate de Carol Storck, Frederic Storck, Wladimir Hegel și George Vasilescu.

Adresa: Splaiul Independenţei, Nr. 5, sector 4, Bucureşti

Leave a Reply

(will not be published)