Palatul Stirbei

Adresa: Calea Victoriei nr. 107, Sector 1, Bucuresti
Website: http://www.palat-stirbei.ro

Palatul Stirbei a fost din 1835 (data estimativa) pana in 1948 propietatea familiei Stirbei si a functionat pe post de resedinta a unora dintre personalitatile cele mai proeminente ale vietii politice, sociale si culturale ale Romaniei- trei generatii de membri ai familiei Stirbei.

Corpul principal al Palatului este construit la comanda Printului Barbu Stirbei, dupa ce acesta este proclamat in 1849 Domn al Tarii Romanesti, ramanand in aceasta functie pana la 1854 cand Tarile Romane sunt ocupate de armatele imperiale austriece si ruse. Dupa instalarea lui Barbu Stirbei ca domn, Palatul va servi ca Palat Domnesc, indeplinind o functie de reprezentare.

Incepand cu 1948, proprietatile familiei Stirbei sunt confiscate in favoare statului, mai intai partial si apoi integral. Din 1954, ansamblul Palatului Stirbei functioneaza ca sediu al Muzeului de Arta Populara, iar din 1980, imobilul va trece in administratia Muzeului de Arta al Republicii Socialiste Romania, urmand sa adaposteasca colectia de ceramica si sticla. In 1982 se va deschide Muzeul Ceramicii si Sticlei care functioneaza in cadrul Palatului Stirbei pana in 1990.

Leave a Reply

(will not be published)