Palatul Universitatii

Palatul Universitatii este o constructie aflata în Piata Universitatii din București, în perimetrul descris de strazile Regina Elisabeta, Academiei, Edgar Quinet, Nicolae Balcescu, înalta de 6 etaje, construita în stil neoclasic pe fostul amplasament al Manastirii Sfântul Sava. Construirea viitorului sediu al celei mai mari universitati din România, Universitatea București, a început în data de 10 octombrie 1857, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu, pe locul fostului colegiu Sfântu Sava, și a fost finalizata la 14 decembrie 1869. Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912-1926, dupa planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești.

Inaugurat în 14 decembrie 1869, palatul a fost la început sediul facultatilor Universitatii București, dar și sediul altor institutii de învatamânt: Senatul Universitatii, Academia Româna, Biblioetca Centrala, Școala de Arte frumoase, Pinacoteca, Muzeul de Antichitati și de istorie Naturala. În timp, odata cu creșterea numarului de studenti, spatiul a devenit insuficient pentru a putea adaposti toate institutiile, motiv pentru care palatul revine la menirea initiala, sediul facultatilor universitatii. În 1960 în interiorul cladirii își aveau sediul 8 facultati și peste 80 de laboratoare.

În prezent cladirea gazduiește câteva din facultatile Universitatii București: Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi și Literaturi Straine, Facultatea de Istorie și laboratoarele specifice facultatilor.

Sursa: Wikipedia

Leave a Reply

(will not be published)