05220012_h
05220012_h

Parcul Herestrau

Parcul Herastrau este cel mai mare parc al Bucurestiului. El este situat in partea de nord a orasului, pe amplasamentul delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, sos.Nordului, Str. Elena Vacarescu, sos. Bucuresti-Ploiesti, sos. Kiseleff, avand o suprafata de cca. 110 ha. inainte de 1930 zona respectiva era o zona mlastinoasa care a fost asanata in perioada 1930-1935. Cu aceasta ocazie s-a pus si problema amenajarii intregii suprafete ramase libere tinand cont si de faptul ca in zona exista deja Arcul de Triumf.

Zona Expoflora, organizata pe o suprafata de 15 ha, in care an de an se realizeaza decoruri florale de o inalta maiestrie artistica;

Insula Trandafirilor, a carei compozitie are doua axe, una care deschide perspectiva catre Muzeul Satului si alta care face legatura cu restul parcului. incepand cu 1 Iunie pana toamna insula este viu colorata de ghirlandele sinuoase de trandafiri ce contrasteaza armonios cu verticalitatea stalpilor de sustinere;

Gradina Japoneza, amenajata in anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania si a Fundatiei Comemorative a Expozitiei Mondiale Japoneze; Monumente si statui.

Proiectele pentru acest parc au fost facute de arhitectii Pinard si Rebhun, aleile fiind proiectate de arhitectul Octav Dobrescu. Meritul deosebit ii revine arhitectului Fr. Rebhun care a realizat compozitia vegetala (arbori, arbusti, flori).   in timp s-a considerat necesar ca parcul poate fi amenajat in doua zone: una linistita rezervata pentru odihna si cultura (pe terenul unde este parcul vechi) si o zona destinata odihnei active, sportului si distractiilor (situate dincolo de lac). Aceasta a doua zona a fost proiectata de arh. Visan si tehn. Mateescu astfel incat sa se obtina o unitate armonioasa intre cadrul natural si partea proiectata, tinandu-se cont si de arhitectura celeilalte zone a parcului.

Parcul a fost dotat cu lucrarile edilitare necesare: retea de apa pentru baut si stropit, partial cu retea pentru evacuarea apelor uzate si de ploaie, retea de lumina electrica.

Ca dotari in prima zona, a parcului Herastrau vechi, se afla doua teatre – unul pentru adulti si altul pentru copii – doua pavilioane pentru expozitii, biblioteci, umbrar pentru lectura si sah, debarcadere, banci, iar in zona parcului Herastrau nou sunt construite cabane, terenuri sportive, restaurante, etc.

Leave a Reply

(will not be published)