carol
carol

Parcul Tineretului

Parcul Tineretului are o suprafata de peste 80 ha si este situat la capatul B-dului Dimitrie Cantemir în zona denumita“Valea Plangerii”, la o distanta mica de centru.
Aceasta zona verde a fost prevazuta în schita de sistematizare înca din 1935, dar realizarea lui a început în anul 1965 si lucrarile au durat pana în 1974.

Prin modelarea terenului, diferentele de nivel fiind variabile si ajungand în anumite puncte pana la 16 m se pune în valoare oglinda lacului , creandu-se pozitii favorabile de observare a panoramei.

Arhitectul a reusit, cu mult talent, ca artera principala sa descrie o curba larga , iar vederea dominanta de la intrare sa intercepteze axial un mare bazin circular cu apa , punct focal si pentru perspectiva Salii Polivalente.

Alte elemente interesante ale compozitiei sunt:
Rozariu circular cu diametrul de 200 m , prevazut cu alei interioare dalat;
Un parter curbat , cu latime variabila , încadrat de alei cu platani conducand spre aleea dalata care domina privelistea.
Compozitia de ansamblu este interesanta , caracterizandu-se printr-o judicioasa echilibrare si dimensionare a elementelor si , în acelsi timp , prin varietatea peisajului.

Leave a Reply

(will not be published)