monument_ciprian-porumbescu
monument_ciprian-porumbescu

Statuia lui Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu (1853-1883) a fost un compozitor român din a doua jumătate a secolului 19 şi un reprezentant al şcolii naţionale de compoziţie. Printre cele mai cunoscute creaţii ale sale amintim Balada pentru vioară şi orchestră şi opereta Crai nou. A compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire” și pentru fostul imn al României, „Trei culori”.

Ciprian Porumbescu şi-a început formaţia muzicală la Suceava și Cernăuți, pentru ca apoi să ajungă la Conservatorul de muzică şi arte frumoase din Viena, unde a studiat cu Anton Bruckner și Franz Krenn. Între 1873 și 1877 studiază şi teologia ortodoxă la Cernăuți. În anul 1880 apare la Viena „Colecția de cântece sociale pentru studenții români”, prima lucrare de acest gen din literatura noastră. La 11 martie 1882 are loc premiera operei Crai nou (text Vasile Alecsandri), care cunoaşte un succes imens. La doar 29 de ani, bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu, se stinge din viață la 6 iunie 1883.

Statuia lui Ciprian Porumbescu a fost realizata in anul 1953 de Gheorghe Anghel si poate fi admirata in Parcul Herestrau.

Sursa: AMPT

Leave a Reply

(will not be published)