monument_duiliu-zamfirescu
monument_duiliu-zamfirescu

Statuia lui Duiliu Zamfirescu

Statuia lui Duiliu Zamfirescu a fost realizata din marmura de catre Alexandru Calinescu in 1943. Statuia poate fi admirata in Gradina Cismigiu.

Duiliu Zamfirescu a fost un scriitor român, creatorul primului ciclu romanesc din literatura română („Viața la țară”, „Tănase Scatiu”, „În război”, „Îndreptări”, „Anna”, „Ceea ce nu se poate”) dar şi a primului roman epistolar de la noi („Lydda”). În aceste romane scriitorul ne oferă imaginea complexă a societății românești de la finele veacului al XIX-lea. Duiliu Zamfirescu a fost membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

Duiliu Zamfirescu (1858-1922) a urmat liceul și Facultatea de Drept la București (licențiat în 1880). Este magistrat la Hârșova și Târgoviște, apoi avocat și redactor la România liberă. În 1885, intră Ministerul de Externe, iar după trei ani este numit secretar de legație la Roma până în 1906. În 1906, revine în țară la Ministerul de Externe. După război, a fost numit ministru de externe în Guvernul Averescu (13 martie-13 iunie 1920). S-a stins din viață la Mănăstirea Agapia.

Sursa: AMPT

Leave a Reply

(will not be published)